SEH Lentecongres 2019
SEH Lentecongres 2019
Energiezuinig huis binnenkort haalbaar voor alle Nederlanders

‘In 2020 installatie laatste cv-ketel’

Traditionele, gasgestookte cv-installaties mogen na 2020 niet meer in woningen worden geïnstalleerd. Nu worden in Nederland jaarlijks nog ongeveer 350.000 cv-ketels op die manier vervangen. Vanaf 2021 zouden huiseigenaren hun cv-ketel alléén nog mogen vervangen in combinatie met een hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief.

Dit voornemen heeft een brede klimaatcoalitie vandaag in een manifest bekend gemaakt. Ondertekenaars zijn onder meer installateurskoepel UNETO-VNI, Energie Nederland, Greenpeace en een groot aantal andere organisaties. Zij willen op die manier woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen. UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra: “Een energiezuinig huis is binnenkort haalbaar voor alle Nederlanders.”

Om plaatsing van duurzame cv-systemen voor iedereen financieel haalbaar te maken, pleit het manifest ook voor snelle introductie van gebouw-gebonden financiering. De woningeigenaar betaalt daarbij op basis van een servicecontract een vast bedrag per maand voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Bij verkoop van de woning neemt de koper het servicecontract over.

Duurzaam wonen en de financierbaarheid van energiebesparende maatregelen zijn het hoofdthema van het SEH Lustrumcongres op 18 april. Inschrijven kan nog.

Datum: 28-03-2018